АНИМАТОР ФЕСТ

0

Осмо издање Аниматор феста, европског фестивала анимираног филма деце и младих одржаће се од 16. до 20. септембра у онлајн формату али са мањим бројем пројекција у сали Културног центра Јагодина.

На фестивал је пристигло 1156 филмова из преко 70 земаља света. Селекциона комисија одабрала је 96 филмова за званичан такмичарски програм и то; 43 филма у Категорији деца до 15 година; 25 филмова  категорији млађи од 15 до 18 година и 28 филмова у категорији Филмови за децу и младе.

Нашалост, због сложене епидемиолошке ситуације, овај фестивал проћи ће без гостију, који су саставни део овог фестивала, који овде долазе да представе своје школе и клубове, да размењују искуства и праве планове за даљу сарадњу.

У сјајном програму који смо одбарали, на радост деце и  младих и свих који воле уметност анимације, може се уживати у кућним условима из удобности фотеље, од 16. септембра на сајту Аниматор феста, али и на неколико живих  пројекција које ће бити организоване од 17. септембра до 19. септембра на неколико локација.

Филмове ће пратити и оцењивати међународни стручни жири у саставу: Никола Мајдак (Србија), Милош Томић (Србија) и Светлана Андријановна (Русија).

Мастерклас радионицу водиће Милош Момић а у оквиру пратећих програма одржаће се изложба сценографија И ликовних предложака из анимираног филма “Тркија”, Марије Вулић.

Европски фестивал анимираног филма деце и младих – Аниматор фест основан је 2013. године у циљу промоције националне продукције анимираних филмова деце до 18 година. Заснован је на принципу такмичарског програма подељеног у 2 категорије: Филмови деце до 15  година и Филмови младих – од 15 до 18 година,  уз бројне пратеће програме: изложбе, радионице, филмске ретроспективе других филмских фестивала. Иако је првобитно осмишљен као креативна платформа за популаризацију и развој националног филмског стваралаштва, 2017. године фестивал је прерастао у међународни културни догађај обогаћујући свој такмичаски програм европском селекцијом анимираних филмова деце и младих.

2018. фестивал бива унапређен још једном, трећом такмичарском категоријом ауторских филмова за децу и младе.

Фестивал се одржава у Јагодини сваког септембра уз подршку Министарства културуре Републике Србије и града Јагодине. Промовише уметност анимације европских земаља и служи као место окупљања младих људи вољних да размењују и граде нове, креативне идеје.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите коментар!
Молимо Вас унесите ваше име!