IN MEMORIAM

0

У Јагодини је у 83. години живота преминуо Добрица Милићевић дугогодишњи уметнички директор фестивала „Дани комедије“.

Новинар, писац, љубитељ позоришне уметности, опчињавајућег, баршунастог гласа али надасве прави господин у свакој прилици отишао је у вечност ненаметљиво и тихо. У срцима оних који су га знали остаће као речити господин, образован, информисан, достојанствен, готово увек насмејан, спреман за шалу, али и добронамерну критику. До краја свог живота залагао се за развој и одбрану како новинарске професије, тако и позоришне уметности и културе у опште.

О новинарском позиву је изјављивао:

„То морате  да имате у себи, у моје време су људи одлазили у новинарство зато јер их нешто вуче изнутра да то постану, није се ишло трбухом за крухом, на жалост данас имате ту појаву.

У моје време то је било нешто јаче од вас, осећате одговорност да се обраћате јавности.“

О фестивалу „Дани комедије“, чији је један од оснивача:

„О фестивалу „Дани комедије“ могу Вам рећи све најлепше, то није куртоазија, то није субјективност то је истина, то је један од ретких фестивала који је врло угледан у свим круговима у најширој културној јавности Србије. Дакле, он строго води рачуна о квалитету представа, ви нећете наћи за ових педесет година било кога ко ће ставити неку примедбу на „Дане комедије“, тај не постоји.“

БИОГРАФИЈА:

Добрица Милићевић  је рођен у Мајуру (град Јагодина) 1937. године, где му је отац био просветни радник и директор школе.

Новинарством је почео да се бави као војник у листу ,,За победу“ Треће армије са седиштем у Скопљу. После војног рока наставио је студије на Филозофском факултету у Београду, али се пре завршетка вратио своме граду, када је основана радио станица 1962. године. У тадашњем Радио Светозареву био је први спикер, репортер и уредник све до 1974.године.

  1. године одлази у Радио Београд у којем је радио пуних 25 година до одласка у пензију.

У Радио Београду обављао је више дужности, од водитеља до редактора и уредника, да би после неколико година био постављен за одговорног уредника информативног програма, касније и за заменика главног и одговорног уредника.

За радио стваралаштво добио је сва признања укључујући „Орден заслуга за народ“ и највише сталешко признање ,,Димитрије Давидовић“ за уређивање програма Радио Београда.

Добрица Милићевић објавио је више запажених радио и телевизијских емисија, документарних телевизијских репортажа и неколико филмова о најзначајнијим манастирима Србије и Русије.

Написао је шест књига, од којих је највећи број посвећен догађајима у Русији. Посебно је запажена серија његових телевизијских филмова и књига о легендарном песнику Сергеју Јесењину.

У своме граду вратио се и својој првој љубави-позоришту, у коме је последњих 17 година обављао дужност уметничког директора фестивала “Дани комедије“.

За допринос позоришној уметности уручена му је и „Октобарска награда“ града Јагодине.

Међу последњим признањима је „Награда за допринос развоју новинарства и достојанства новинарске професије“, коју додељује „Клуб новинара Поморавља“ маја 2018. године.

 

Привилегија је била сарађивати са њим!

 

Колектив Културног центра „Светозар Марковић“ и фестивала „Дани комедије“ у Јагодини.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите коментар!
Молимо Вас унесите ваше име!